Thursday, June 17, 2021

Anmeldelse: Saucony Endorphin Speed 2 (Danish)

 Article by Ivan Luca Corda

Saucony Endorphin Speed 2

Testperson: Ivan Luca Corda


Efter små 10 år med løb som min helt store passion, har jeg nu fået den udsøgte fornøjelse at tilhøre 45+ aldersgruppen. Jeg hører nok efterhånden til den stigende gruppe af “super-motionister” og har en marathon PR på 2t:39m i Valencia 2019. Min ugentlige træningsmængde ligger det meste af året på mellem 100-150 km. Størstedelen af disse løber jeg alene, men jeg nyder også at deltage i diverse løbe fællesskaber i Københavnsområdet, hvor jeg er bosiddende. 


Introduktion

Saucony Endorphin Speed v2 er efterfølgeren til sidste års mest populære letvægtsmodel af samme navn. Der er meget at leve op til og det er nok de færreste, som ønsker at se radikale ændringer af modellen, som med fordel kan bruges til de fleste slags træningsture og endda konkurrence. Sidstnævnte vil jeg komme nærmere ind på, da jeg selv havde fornøjelsen af at teste, om skoen kunne stå distancen ved et nyligt 100 km løb. Fordele og Ulemper


Fordele 

Balanceret og alsidig

Godt hold om midtfoden

Overdelens åndbarhed


Ulemper 

Noget smal ved forfoden

Ydersålens greb i glat føre

Et vovet design der deler vandene


Data: 

Test sko vægt: Ca. 220 g (Str. 42)

Højde: Hæl 35.5 mm / Forfod 27.5 mm

Pris: 1.600 kr.


Førstehåndsindtryk og Fit 


Det var en meget genkendelig følelse at tage skoen på første gang. Jeg har løbet næsten 800 km i version 1 af modellen og det var derfor svært ikke at drage paralleller. I første omgang var det hovedsagelig det helt nye design, som fangede min opmærksomhed. Der er klare referencer til motorsporten, med hvad der ligner et ternet flag på siden. Det er egentlig rammende taget i betragtning af, at Speed indgår i navnet. Hvorvidt man er til designet, er i sidste ende meget subjektivt, men de sort/hvide nuancer med et par blå/violette detaljer vil nok gå til det meste i løbe garderoben. Så snart jeg fik skoen på, var det tydeligt, at selve mellem- og ydersålen er identisk. Selvfølgelig er en helt ny og ubrugt sko ikke “nedbrudt” i samme grad og sålen føltes derfor blødere og mere bouncy at stå i. Mere interessant er det imidlertid, om den redesignet overdel ændrer pasformen markant. 


Overdel 

Jeg så gerne nogle enkelte ændringer til første version af skoen og disse omhandler alene overdelen. Nu har vi jo alle forskellige type fødder og pasformen kan derfor variere meget fra person til person. Jeg fandt dog personligt overdelen lidt for bred og rummelig omkring midtfoden og smal ved forfoden. Samtidig ville jeg også ønske, at overdelen var en anelse tyndere i materialet. Efter 200 km i den nye udgave har jeg erfaret, at det er noget Saucony til en vis grad har adresseret. Da halvdelen af distancen er taget i ét hug ved et nyligt 100K ultraløb, har jeg virkelig mærket på egen krop - eller fødder - hvad der fungerer godt og mindre godt for mit vedkommende. 

På den positive side er Endorphin Speed v2 nu udstyret med en en lidt tyndere og mere åndbar mesh overdel med små perforeringer. Dette er meget kærkomment, nu hvor vi er gået ind i sommermånederne. Trods 25 grader og fuld sol overophedede mine fødder på intet tidspunkt hen over de lidt mere end 8 timer, som jeg løb ved konkurrenSamtidig mærkede jeg også, at holdet omkring min midtfod var forbedret. Det virker som om, at Saucony har strømlinet overdelen og ændret lidt på snørre rækkerne samt skabt mere struktur med et kraftigere logo på siden. Alt i alt sidder skoen i hvert fald mere sikkert omkring min midtfod. Desværre mærker jeg stadig til den noget smalle forfod og pasformen her føles meget identisk med første version. Især min lilletå bliver klemt, hvorimod der er nok med plads over selve foden takket være en glimrende udført tåkappe.

Hælkappen opbygning er ændret en smule. Det skal siges, at jeg har en forholdsvis smal hæl, men hvor den første version sad helt perfekt, har jeg ikke helt samme gode hold i den nyeste version. Umiddelbart er der faktisk lidt mere polstring, men da hælkappen også er blevet en anelse bredere og hårdere, omslutter og tilpasser den ikke i samme grad min hæl. Det er dog kun noget jeg bemærker lige i starten på løbeturene og ikke noget der har resultereret i decideret ustabilitet, vabler eller andet. Mellemsål 

Mellemsålen er det helt store højdepunkt ved Endorphin Speed og uden tvivl hovedårsagen til at denne model er så populær. Der er som sagt ikke ændret på denne del og tak for det. Det er ikke let at finde løbesko, som kan det meste for de fleste. Den alsidighed skoen besidder er tæt på at være unik og det er især takket være mellemsålen. Saucony benytter sig af deres såkaldte ‘Speedroll’ teknologi, som sikrer en meget let, glidende og hurtig fodafvikling. Dette gør de ved at benytte sig af en såkaldt ‘rocker’ formet mellemsål, der buer fra hæl til tå. Herved aflastes underben, fødder og ankler. Samtidig er der indlagt en nylon plade, som ikke alene forstærker effekten, men også skaber stabilitet til det forholdsvis bløde og bouncy PEBA skum, der anvendes i mellemsålen. Nylon pladen skaber også fremdrift. Dog Ikke i samme grad som en endnu stivere carbon plade, som man finder i de deciderede race modeller. Til gengæld føles den så heller ikke lige så fast og rigid under foden og det kræver ikke lige så meget kraft i trådet for at få glæde af den. Det er især værdsat i lidt roligere tempo og en af årsagerne til, at jeg valgte denne sko til mit 100 km løb. Jeg bemærkede i øvrigt, at mellemsålen var mere stiv i starten i forhold til min gamle model. Da nylon pladen, i modsætningen til en carbon plade, bliver mere fleksibel med tiden, gik der dog ikke længe, før at forskellen stort set havde udlignet sig. Ydersål 

Ydersålen er også uændret. Først og fremmest er det en virkelig holdbar ydersål. Jeg tror de fleste i første omgang vil se nævneværdig slidtage på den ydre del af hælen, men det kraftige lag over det meste af forfoden virker næsten uopslideligt og medvirker i øvrigt en mere stabil platform. Jeg har et godt greb under tørre forhold og står også fint fast på grusstier og lignende. Dog kunne jeg godt ønske mig et lidt bedre vejgreb under våde forhold og havde nok håbet lidt, at man ville forbedre denne del. Det er dog på ingen måde så slemt, at man glider rundt i skoen i regnvejr. Selve løbet 

Hvordan er det så at løbe i Saucony Endorphin Speed v2 og hvorfor valgte jeg netop denne model til et 100k km løb? 

Lad mig tage udgangspunkt i sidstnævnte, da jeg tror det meget godt forklarer, hvad det er Endorphin Speed er så god til. Over så lang en distance oplever man både at møde op med meget friske ben og slutte af med ekstremt trætte ben. Derfor er mange på udkig efter en model, som ikke alene er let, men også har tilpas med stødabsorbering uden nødvendig at være den hurtigste på markedet. Det er naturligvis de færreste, som løber i rigtig højt tempo på distancen, men der kan jeg godt afsløre, at det kan den bestemt også. Der findes dog nok mere oplagte all-out race modeller med carbon plader til kortere konkurrencer og intervaller, men Speed modellen er bestemt ikke et ringe valg og det er faktisk en af mine absolut favorit sko til diverse tempo pas. Såvel korte som lange. Det kan også være skoen man bruger til fartlek eller turen til og på atletikbanen. Sågar en gang trailløb i let teknisk terræn klarer den ganske glimrende. Jeg bruger den også jævnligt som restitution sko, da der er rigelig med stødabsorbering. Faktisk vil jeg gå så langt som til at sige, at den er ret god til alt. Især for løberen der bare vil have én sko, er Speed det oplagte valg. 


Mellemsålen er hovedårsagen til at den fungerer til så mange forskellige slags ture og den endda kan benyttes over selv de længste distancer. Det er en virkelig velbalanceret sko i en let “pakke”. Uanset om man lander på hælen eller længere fremme på foden, sikrer Speedroll-teknologien et effektivt tråd med en ubesværet fremdrift. Godt nok er der masser af stødabsorbering fra mellemsål en, men den føles ikke blød og svampet, som for nogle kan begynde at føles tungt på de længere ture og decideret ubehageligt på ultra distancerne.


Saucony Endorphin Speed v2 er en neutral model, så forvent ikke decideret støtte ved eventuel kraftig pronation. Jeg pronerer en smule på den ene fod, hvilket i visse sko giver udfordringer. Det har dog aldrig været tilfældet i denne model, som giver mig en fin lineær afvikling i trådet. Konklusion 

Det er ikke revolutionerende ændringer, der er sket her med den nye version af Endorphin Speed. Skoens overdel er blevet strømlinet med en lettere og mere åndbare overdel og et tættere fit omkring midtfoden. Heldigvis har Saucony ikke valgt at ændre den formidable mellemsål, der anses som en af de mest velbalanceret og alsidige på markedet. Det her er skoen til de hurtige ture, de langsomme ture, de korte ture, de allerlængste ture og alt ind imellem. 

På den baggrund vil jeg anbefale Endorphin Speed v2 til løberen, der ønsker en virkelig alsidig sko. Især på de dage, hvor man løber afsted uden en plan eller vil variere træningen, kan det være særligt værdifuldt, at skoen kan håndtere det hele. 

Karakter: 9.3 / 10.0

Selve løbet: 9.8 (50%), Pasform: 8.7 (30%), Værdi: 9.2 (15%), Stil: 8.2 (5%)Sammenligninger (Comparisons)

Oversigt over alle RTR anmeldelser HER


Saucony Endorphin Speed v1 (RTR Review English)

Både mellemsålen og ydersålen er identisk. Overdelen har fået en overhaling ift. design og til en vis grad også selve pasformen. Den første version havde en lidt tykkere og mindre åndbar overdel. Hælkappen var mindre struktureret og midtfoden havde et mere løst fit. 


Saucony Endorphin Pro v2 (RTR Review English)

Den største forskel mellem Endorphin Speed og Pro ligger i valg af plade. Hvor Speed benytter sig af en fleksibel nylon plade, ligger der en carbon plade i Pro modellen. Det betyder, at Pro modellen føles noget mere kontant at løbe i. Den er mere velegnet til de hurtigste ture pga. det ekstra “snap” fra pladen, men den er langt fra lige så alsidig en sko. I forhold til pasformen kan nævnes, at hælkappen er mindre struktureret, men ellers minder overdelene meget om hinanden.


Asics Novablast (RTR Review English)

Novablast modellen er også en rimelig alsidig sko, men ikke lige så oplagt et valg på de længere eller hurtigere ture. Den er mere afslappet både med hensyn til pasform og selve afviklingen i løbet. Mellemsålen føles blødere men uden en indlagt plade, skal der arbejdes mere for at skabe samme fremdrift.


Hoka Mach 4 (RTR Review Danish)

Begge sko har en let hurtigt tråd. Mach 4 er dog noget mere kontant og mangler en smule stødabsorbering til de længere ture og bounce til hurtigere. Jeg oplever at Endorphin Speed især er skånsom ved hællanding, hvorimod Mach 4 føles mere naturlig ved midt/forfodslanding. Dette kan blandt andet skyldes skoen lavere drop. Ønsker man mere stabilitet, kan man overveje Mach 4 grundet den ekstremt brede sål.


New Balance Rebel v2 (RTR Review Danish)

Endnu en meget populær model blandt letvægts modellerne er NB Rebel v2. Den er blød, bouncy, ret ustruktureret og ekstrem fleksibel. En virkelig sjov sko at løbe i, men den har i modsætning til Endorphin Speed en del begrænsninger. Underben og fødder kommer virkelig på overarbejde med den bløde og fleksible mellemsål og den er ikke så velegnet til de længste og hurtigste ture.


Brooks Hyperion Tempo (RTR Review English)

Det er efterhånden lidt tid siden at skoen kom på markedet, men det har for mange været favoritten blandt de mere alsidige modeller. Den kan også det meste og nogle vælger sågar skoen til ultra distancerne. Den har en behagelig overdel og lige akkurat nok stødabsorbering til de helt lange ture. Hvor den mangler lidt i forhold til Endorphin Speed er nok på især på de hurtigere træningspas, da mellemsålen ikke er lige så bouncy og heller ikke har nogen form for plade for ekstra fremdrift. 


Tested samples were provided at no charge for review purposes. No other compensation was received by RTR or the authors for this review beyond potential commissions from the shopping links in the article. The opinions herein are entirely the authors'.

Enjoyed this post? Never miss out on future posts by Following RoadTrailRun News Feed
Comments and Questions Welcome Below!
Please let us know mileage, paces, race distances, and currently preferred shoes

RoadTrailRun receives a commission on purchases at the stores below.
Your purchases help support RoadTrailRun. Thanks!

SHOPPING FROM EUROPE?

RUNNING WAREHOUSE EUROPE
Endorphin Speed 2
Men's & Women's SHOP HERE

TOP4RUNNING EUROPE
Men's & Women's SHOP HERE
FREE Shipping on orders over 99, 30 days return policy, no questions asked. 

AMAZON  Men's & Women's SHOP HERE

WATCH OUR YOUTUBE REVIEWS ON THE ROADTRAILRUN CHANNEL


Please Like and Follow RoadTrailRun
Facebook: RoadTrailRun.com  Instagram: @roadtrailrun
Twitter: @RoadTrailRun You Tube: @RoadTrailRun

1 comment:

Ken said...

Tak for endnu en god anmeldelse på dansk. Om alt går vel får jeg den leveret i dag(dog den blå udgave), så jeg glæder mig til en tur i sommervarmen på Amager Fælled. Den kommer til at afløse New Balance TC