Tuesday, April 13, 2021

Anmeldelse: New Balance FuelCell Rebel v2

Article by Ivan Luca Corda

New Balance FuelCell Rebel v2

 

 

Testperson: Ivan Luca Corda

 

Efter små 10 år med løb som min helt store passion, har jeg nu fået den udsøgte fornøjelse at tilhøre 45+ aldersgruppen. Jeg hører efterhånden nok til den stigende gruppe af “super-motionister” og har en marathon PR på 2t:39m i Valencia 2019. Min ugentlige træningsmængde ligger det meste af året på mellem 100-150 km. Størstedelen af disse løber jeg alene, men jeg nyder også at deltage i diverse løbe fællesskaber i Københavnsområdet, hvor jeg er bosiddende.

 

Introduktion

Efter mine erfaringer med den oprindelige Rebel v1, var forventningerne ikke høje til årets opdatering. Der gik dog rygter om, at modellen havde fået en større overhaling og det nye lækre design lokkede også. Jeg blev simpelthen nødt til at prøve den og det kom jeg bestemt ikke til at fortryde. 

 

Fordele og Ulemper

 

Fordele

Alsidighed

Ekstrem let, behagelig og åndbar overdel

Suveræn stødabsorbering og bounce i forhold til vægt


 

Ulemper

Ydersålens holdbarhed

En anelse kort i størrelsen

Ikke optimal til de hurtigere tempoture og intervaller


 

Data:

Test sko vægt: Ca. 198 g (eur 42)

Højde: Hæl 26 mm / Forfod 20 mm

Pris: 1.095 kr.

 

 

Førstehåndsindtryk og Fit

Wow….bare WOW! 

Friske sommerlige farver i et nærmest transparent øvre, som sad tilstrækkelig tæt og super behageligt på foden. Det lette, bløde og bouncy FuelCell skum under foden føltes umiddelbart af langt mere end de angivne 26 mm i hælen og 22 mm i forfoden. Jeg fik straks lyst til at hoppe ud på vejene og finde ud af, om den virkelig kunne leve op til det lovende førstehåndsindtryk. Forventningerne var i hvert fald høje...


Overdel og pasform

Den tynde og forholdsvis struktureret overdel på Rebel v2 sidder overraskende godt omkring foden. Jeg bemærker det stort set ikke under selve løbet, hvilket er et af de største komplimenter, som jeg kan give. Den er desuden ekstrem åndbar, men det betyder selvfølgelig også, at man nok får brug for de tykke sokker om vinteren.

Jeg har en ret smal hæl, men hælen var solidt plantet i den lettere struktureret og bløde hælkappe. Det gode hold er særligt vigtigt, da skoen ikke har et ekstra snørehul til en mulig hællås. Normalt foretrækker jeg mange snørerækker, da det giver mulighed for at tilpasse fit omkring midtfoden. Trods de få rækker og den minimalistiske overdel havde jeg dog et rigtig fint hold om foden. Dette skyldes muligvis at New Balance har valgt en asymmetrisk snøring, som følger fodens naturlige form.

Min forfod er lidt bred og jeg kan derfor opleve, at min lilletå klemmes lidt, hvilket kan være særligt ubehageligt på de længere ture. Her var der dog tilpas med plads og der er også en anelse stretch i materialet. 


Den eneste anke jeg har i forhold til pasformen er, at skoen er en smule kort. Ligger man mellem to størrelser eller foretrækker ekstra plads i fronten, bør man nok overveje at gå en halv størrelse op. Især da fødderne kan svulme lidt op på de længere ture. Jeg var også en smule bekymret for den halvhøje hælkappe og en pløs der ikke var fastgjort. Hælkappen har dog slet ikke generet min akillessene og pløsen er blevet siddende fint under alle mine ture. 


 

Mellemsål

New Balance har gennem de senere år i stadig stigende grad satset på deres FuelCell skum. Det er karakteriseret ved at være meget blødt og bouncy, men det kan samtidig også være noget ustabilt. Alt FuelCell skum er imidlertid ikke ens og New Balance har været opmærksom på at ændre og tilpasse selve “kompaktheden” i skummet alt efter skoens formål. Hvad angår Rebel v2 modellen, har man valgt at gå med den letteste og mindst kompakte/tætte variant, som ellers kun kan findes i deres nyeste race model ‘RC Elite’. Dette holder vægten nede, uden at det er gået ud over den returenergi man får under løb. 

Mellemsålen er som tidligere nævnt på 26mm i hælen og 20mm i forfoden og dermed et drop på 6mm. Nu er jeg selv en forholdsvis let løber, som kun snitter hælen kortvarigt og ligger det meste af vægten på mellem- og forfoden. FuelCell skummets stødabsorbering føles af langt mere end hvad der er angivet, men er man en tungere løber, vil man muligvis ønske sig lidt mere mellemsål under foden. Især til de længste ture. Mellemsålen er samtidig ustruktureret uden eksempelvis en indlagt plade. Det resulterer i en fantastisk fleksibel mellemsål som tilpasser sig løberens afvikling, men som på den anden side betyder, at fødder og ankler må arbejde lidt mere. Typisk vil man opleve, at så bløde og fleksible mellemsåler også resulterer i en del ustabilitet. Løbere der overpronerer, vil som oftest falde noget indad i skoen og det kan bl.a. også resultere i et uhensigtsmæssigt vrid op i knæet. Det oplevede jeg selv i den første version af Rebel modellen. Den nye variant af FuelCell skum og især den opdateret overdel betyder dog, at jeg slet ikke har bemærket samme ustabilitet i den nye Rebel v2. Det kan i øvrigt nævnes, at skummet i siderne slutter mere op omkring foden og at sålen også bare generelt er ret bred. Især ved mellemstykket, hvor mange andre modeller ellers snævrer voldsomt ind.  

 

Ydersål

New Balance Rebel v2 har en ydersål, hvor gummiet dækker stort set hele fladen. I hvert fald alle de områder, som man typisk kan risikere at slide op. Jeg har løbet i både tørvejr, regn og endda på et islag under et voldsomt haglvejr. Sidstnævnte var noget udfordrende, men her tror jeg, at de fleste løbesko ville have haft det svært. Til gengæld har jeg stået fint fast i almindeligt vådt føre. Sålens profilering er minimal, så det er ikke den første sko, som jeg ville vælge til ture på løsere underlag såsom grus. Da både mellemsålen og ydersålen samtidig også er meget bløde, er det bestemt heller ikke en oplagt trailsko. Sten og rødder vil i hvert fald kunne mærkes tydeligt.


Ydersålens svageste led vil nok være holdbarheden. Allerede på de første ture kunne jeg se lidt slidtage på den lettere nubret overflade. Især hælen kunne med fordel have haft et lidt tykkere lag af det bløde gummi. Som midtfodsløber slider jeg ikke selv denne del så meget, men det kan potentielt blive en udfordring for især hællandere.


Sidst men ikke mindst kan nævnes, at ydersålen heldigvis er næsten lydløs under løb. Jeg er overbevist om, at det vil være tilfældet for alle type løbere og løbestil på grund af sålens blødhed og den generelt lette “indpakning”. 


 

Selve løbet

New Balance Rebel v2 er en model, der ikke behøver at blive løbet til. Jeg tog den ud på en længere tur allerede første gang og det føltes som om, at jeg havde taget en god gammel træningsmakker med. Den er rigtig god til det meste, men jeg vurderer, at hovedparten vil få mest glæde af den på de kortere ture og op til de mellemlange distancer. Den er særligt behagelig og velbalanceret i mellem tempi. Som decideret restitutions sko vil den for nogle nok mangle lidt mere stødabsorbering og især for tungere løbere, kan den nok bunde lidt ud. Til intervaller eller de hurtigste tempo ture, mangler der klart stivhed fra sålen. Fødderne må arbejde en del og får her ikke meget hjælp, hvilket kunne komme fra fastere skum eller en plade. Men på alle slags ture mellem de to modpoler, er den altså en sand fornøjelse.


Særligt løbere der er fremme på foden vil nyde godt af droppet på de 6 mm drop pga. den fleksible sål. Man har masser af kontakt med underlaget og løbet føles ubesværet, naturligt og sjovt med masser af bounce fra mellemsålen. Jeg har oplevet, at det er helt befriende og motiverende med en let og simpel sko i en tid, hvor så mange modeller er voldsomt “opbygget” i deres konstruktion. Der er for mig tilpas med stødabsorbering i hælen til at tage fra ned af bakkerne og ligeledes nok i fronten til en effektiv afvikling op ad dem. Samtidig er skoen så let, at den ikke føles trættende eller klodset på de længere ture. På alle måder en sand fornøjelse at løbe i.



Konklusion

New Balance Rebel v2 er min favorit træningsmodel. Ikke bare i år...men nogensinde! Det siger ikke så lidt, for jeg har været igennem mange. Jeg glæder mig simpelthen til at komme ud i den hver gang. At finde en træningsmodel, som i en sådan grad motiverer mig, er ikke noget jeg støder på ret ofte. Den er lige så rebelsk som navnet antyder. Alt fra designet til løbsafvikling skriger på, at den vil have det sjovt og det er nærmest svært at tage det lidt roligt i selskab med denne her vilde hingst. Jeg håber inderligt på, at nyforelskelsen vil vare ved længe. Jeg krydser samtidig fingre for, at det her spændende match mellem lethed, enkelthed og revolutionerende materialevalg for alvor finder vej til flere mængdetræning modeller og ikke er forbeholdt konkurrence modellerne.

Karakter: 9.7 / 10.0

Selve løbet: 9.8 (50%), Pasform: 9.5 (30%), Værdi: 9.7 (15%), Stil: 9.8 (5%)

 

English Language Rebel v2 Multi Tester Review


Sammenligninger 

Oversigt over alle RTR anmeldelser HER

 

New Balance Rebel v1 (RTR English Review)

Den første version af denne model var måske endnu mere rebelsk. Endda for meget til min smag. Den var ustabil og overdelen var langt mere ustruktureret. Designet var endnu vildere, men delte nok også lidt vandede. Hvor Rebel v2 kan bruges til de fleste slags ture, var den oprindelige version forbehold de hurtige af slagsen. 

 

Saucony Kinvara 12  (RTR English Review)

Begge sko er lette, stabile og har en overdel, som man nærmest ikke mærker til på turene. Uden at det går udover overdelens struktur og hold. Her stopper sammenligningerne så også. Hvor Rebel v2 er blød og bouncy, er Kinvara 12 langt fastere og giver ikke meget igen. Det er virkelig en sko for minimalisten, der i højere grad nyder de traditionelle letvægtssko end nutidens mere energifyldte typer mellemsål. 


Hoka Mach 4 RTR Anmeldelse

Endnu en letvægtsmodel og nok den perfekte kompagnon til Rebel v2 for midt/forfodsløberen. Det er en model jeg også virkelig har nydt at løbe i hen over den seneste tid. Den er ikke lige så sjov at løbe i, men til gengæld er den endnu mere stabil. Både over og under foden. Den ekstra struktur giver et enorm sikker og effektiv afvikling, men rebelsk er den altså ikke. Den noget fastere, men langt fra hårde, mellemsål kan dog være rar som afveksling til det livlige FuelCell skum.


Skechers Razor 3 og Razor+ (RTR English Review)

Endnu en skøn enkel og let model. Den har en mere udpræget rocker, der skaber et hurtigt rullende tråd og har også en bred platform, som sikrer stabilitet. Mellemsålen har en smule bounce, men ligesom Mach 4, er den på ingen måde på niveau med Rebel v2. Overdelen forsvinder heller ikke i samme grad på foden, selvom den nu fungerer ganske fint.


Adidas Boston og SL20 (RTR English Review)

Både Adidas Boston og SL20 hører til blandt de mest alsidige lettere træningsmodeller. Jeg har virkelig nydt den fine balance og en altid uovertruffen pasform i modellerne. De er mere strukturerede og stabile, men føles dog også noget mere kontante. Det er modeller der “får arbejdet gjort”, men slet ikke giver mig den samme umiddelbare løbeglæde.


New Balance Fuelcell TC (RTR English Review)

Modellen for løberen, som gerne vil have lidt mere af det hele og med en carbon plade, der ligeledes giver et kraftfuldt afsæt. Prisen er til gengæld en højere vægt og så føles overdelen noget klodset på foden i forhold til Rebel v2. Jeg nyder slet ikke turene i TC i samme grad. Den fungerer dog udmærket til de halvlange ture, hvor man eventuelt skal smide nogle halv hurtige intervaller ind og samtidig vil have lidt ekstra stødabsorbering.


Tested samples were a personal purchase. No other compensation was received by RTR or the author for this review from New Balance. The opinions herein are entirely the author's.


Comments and Questions Welcome Below!

Please let us know mileage, paces, race distances, and current preferred shoes


RoadTrailRun receives a commission on purchases at the stores below.

Your purchases help support RoadTrailRun. Thanks!


RUNNING WAREHOUSE
EUROPE Men's & Women's SHOP HERE

WATCH OUR YOUTUBE REVIEWS ON THE ROADTRAILRUN CHANNEL


Please Like and Follow RoadTrailRun
Facebook: RoadTrailRun.com  Instagram: @roadtrailrun
Twitter: @RoadTrailRun You Tube: @RoadTrailRun

No comments: