Article by Ivan Luca Corda
Testperson: Ivan Luca Corda
Efter små 10 år med løb som min helt store passion, har jeg nu fået den udsøgte fornøjelse at tilhøre 45+ aldersgruppen. Jeg hører nok efterhånden til den stigende gruppe af “super-motionister” og har en marathon PR på 2t:39m i Valencia 2019. Min ugentlige træningsmængde ligger det meste af året på mellem 80-140 km. Størstedelen af disse løber jeg alene, men jeg nyder også at deltage i diverse løbe fællesskaber i Københavnsområdet, hvor jeg er bosiddende.
Introduktion
Hoka One One har en særlig plads i mit hjerte. Jeg var “med på rejsen” helt tilbage fra de første versioner af modellerne ‘Huaka’ og ‘Clifton’. En tid hvor mange havde svært ved at tage de voldsomt høje mellemsåler seriøst. Meget har dog ændret sig siden da og den helt nye Mach 4 fra Hoka er næsten i den slanke ende i dag. Jeg har desværre ikke fået løbet nær så meget i Hoka de senere år, men Mach 4 modellen vækkede i den grad min interesse. Især på baggrund af et interessant nyt design og en række forbedringer af både sål og overdel.
Fordele og Ulemper
Fordele
Overdelens pasform
Let, stabil og responsiv mellemsål
Skoens alsidighed
Ulemper
Mellemsålen skal løbes til
Unødvendigt lange snørebånd
Manglende åndbarhed i de varmeste måneder
Data:
Officiel vægt: 220g (herre, eur 42)
Test sko vægt: Ca. 220 g (herre, eur 42)
Højde: Hæl 29 mm / Forfod 24 mm
Pris: DKK 1.399,-
Førstehåndsindtryk og Fit
Skoen føltes virkelig let første gang, jeg fik den i hånden. Der var ingen problemer med at iføre sig skoen. Hjulpet på vej af den lange og høje udadvendte hælkappe, der næsten fungerede som en klassisk hælstrop. I forhold til visse tidligere Hoka modeller, var der denne gang lidt mere plads i bredden. Jeg er i øvrigt ret vild med designet af den nye Hoka Mach 4. Enkelt men stadig med lidt friske sommerfarver omkring sål og hæl. I modsætning til andre af Hoka’s nylige modeller er sålens bagudrettet “bagdel” mere nedtonet og ikke så ekstrem.
Overdel
Alle overdelens materialer føles enormt behagelige og omslutter foden helt perfekt. Hælkappen er forholdsvis rummelig uden at det dog på nogen måde er generende eller føles ustabilt. Samtidig sikrer den udadvendte øverste del af hælkappen, at akillessenen ikke bliver irriteret under løb. Et struktureret hold og de mange snøre rækker sikrer et behageligt tæt pasform omkring midtfoden og tå-boksen er helt perfekt både i bredden og højden.
Selve overdelen er meget blød og forholdsvis tykt vævet. Der er lidt strategiske udskæringer for at sikre en bedre åndbarhed. Jeg har af naturlige årsager ikke kunnet teste skoen på de hedeste sommerdage, men der kan skoen muligvis føles en smule varm. Dog ikke værre end et par tyndere sokker burde løse den udfordring. En anden lille anke er de ekstraordinært lange snørebånd. De kan imidlertid komme én til undsætning, hvis man vil benytte det øverste snørehul til at lave en hællås for bedre hælgreb.
Mellemsål
Mellemsålen har et 5 mm drop og er bygget op af to lag, der tilsammen skaber en både støddæmpende og stabil afvikling. Øverste del består af det blødere Profly skum. I landingsfasen fungerer det enormt støddæmpende og i selve afviklingen skabes der et mere responsivt afsæt. Nederste halvdel af mellemsålen består af et fastere gummiagtigt lag skum. Denne gang med en såkaldt ‘swallow tail’ (hale) bag til. Det har til formål at skabe stabilitet, og i kombination med resten af mellemsålen, sikre en balanceret og naturlig fremdrift. Nederste lag af gummibaseret bringer i øvrigt minder tilbage til den uopslidelige RMAT ydersål i min gode gamle Huaka model.
Udover at mellemsålens vægt er holdt nede uden en decideret ydersål, excellerer den også ved at ramme den helt rigtige balance som en træningssko, der kan benyttes til de fleste formål. Der er nok stødabsorbering til de længere ture, samtidig med at den er let og responsiv nok til at løbe tempoture og eventuelt også intervaller. De første kilometer var det tydelig, at skoens mellemsål lige skulle løsne sig. Efterhånden som skoen dog er blevet mere fleksibel, er det gået op for mig, hvor alsidig Mach 4 modellen rent faktisk er. Vil endda gå så langt som til at sige, at det er blevet min foretrukne sko til mange forskellige type løbeture.
Ydersål
Ydersålen består sådan set blot af det tidligere omtalte nedre gummilag. Sålens greb har været helt fint indtil videre. Overfladen består af et ret tyndt lag nubret mønster, men jeg har stået rigtig godt fast i alt slags vejr. Det er dog ikke den foretrukne model til trail eller lignende, hvor der vil mangle greb og sten kan sætte sig fast i nogle af ydersålens dybere udskæringer. Jeg har endnu ikke løbet nok kilometer i skoen, til at jeg kan komme med et kvalificeret bud på holdbarheden. Her efter ca. 100 km er en smule af det tynde nubret lag slidt ned. Det er dog ikke noget jeg umiddelbart vil vurdere har den store betydning for hverken greb eller holdbarheden af det tykke gummilag. Sålen er i øvrigt meget lydløs på vejen, hvilket jeg altid har værdsat.
Selve løbet
Jeg nyder virkelig meget at løbe i Hoka Mach 4. På et marked efterhånden oversvømmet med mere specialiserede modeller, er denne nok den mest balanceret model blandt mange på skohylden. Hoka er kendt for det effektive rul i deres modeller. Den såkaldte meta-rocker. Denne finder man også i Mach 4. Ikke den mest aggressive af slagsen men nok til at afviklingen føles naturlig og nærmest glidende. Kombineret med stødabsorberingen og et drop på 5 mm, er der aldrig udfordringer med at komme ind i et let og effektivt tråd på både de rolige og hurtigere ture. Ned af bakkerne hjælper den udstående hæl med at sikre lidt ekstra dæmpning og på stigningerne er sålen responsiv nok til, at det aldrig føles tungt. Den generelt brede platform sikrer en stabil afvikling i trådet og det føles nærmest som om, at skoens overordnet opbygning og geometri automatisk guider én på rette vej.
Konklusion
Hoka’s helt nye Mach 4 er en model, jeg kan anbefale på det varmeste. Nogle modeller egner sig bedst til bestemte type løbere, men her er der tale om noget så sjældent, som en løbesko langt de fleste vil få stor glæde af. Dens alsidighed er virkelig et stort plus og for løberen, der vil nøjes med en enkelt sko, er dette schweizerkniven, som kan løse stort set alle opgaver.
Ikke alene er pasformen meget behagelig, men skoen er også så let og effektiv i afviklingen, at man næsten glemmer den undervejs. Det synes jeg personligt, er et af de største komplimenter, man kan give en løbesko. Derudover gør det jo så bestemt ikke noget, at den samtidig ser godt ud og ligger i et prisleje, hvor de fleste kan følge med.
Karakter: 9.5 / 10
Løbsafvikling 9.6 (50%), Fit 9.4 (30%), Værdi 9,4 (15%), Design 9.3 (5%)
Sammenligninger (Comparisons)
Oversigt over alle RTR anmeldelser HER
Hoka Mach 3 (RTR Review-English)
Forskellen på de to modeller er meget stor. Mach 3 er en model, der ikke faldt i alle løberes smag. Selvom de begge er lette og egner sig til de hurtigere ture, er Mach 3 en langt mere kontant model. Mach 4 er for de fleste en både sjovere, behageligere og mere energifyldt sko. Jeg håber bare ikke, at dette afholder ejere eller måske endda forhandlere af den tidligere version fra at give den nye Mach 4 en chance.
Hoka Clifton 7 (RTR Review-English)
Clifton modellen har endnu mere af den velkendte dybe og bløde Hoka stødabsorbering. For nogle vil dette være at foretrække på de helt lange ture, men personligt synes jeg, at det går lidt ud over det lettere, glidende tråd som man finder i Mach 4. Især når der skal lidt tempo på. Det bør dog nævnes, at Clifton er en tungere sko, hvilket går lidt ud fra alsidigheden.
Hoka Rincon 2 (RTR Review-English)
Begge modeller hører til i kategorien for letvægts træningssko Jeg foretrækker dog klart Mach 4 fremfor Rincon 2. Pasformen er smallere i Rincon modellen, hvilket personligt giver mig lidt udfordringer. Samtidig finder jeg Mach 4 mere alsidig og jeg er overbevist om at mellemsålen også vil have en længere holdbarhed.
New Balance Rebel v2 (RTR Review-English)
Rebel modellen er langt mere bouncy end Mach 4. På godt og ondt. Den er virkelig sjov at løbe i, men til gengæld er den også noget ustabil. Især på de lange ture er det ikke alle der vil føle sig til rette i så “levende” en sko. Overdelen på NB Rebel er i øvrigt noget tyndere og mindre struktureret.
Saucony Endorphin Speed (RTR Review-English)
Hvis jeg skulle pege på en enkelt sko, som er lige så alsidig som Mach 4, er det nok netop Endorphin Speed modellen. Jeg kan bedre lide pasformen og især den bredere boks i Mach 4. Især over længere distancer. Dog ligger de meget tæt i forhold til vægt og overordnet stødabsorbering. Når det kommer til de hurtigere ture, synes jeg dog, at Endorphin Speed har noget mere returenergi i afsættet. Blandt andet grundet det mere responsive skum og den indlagte nylon-plade.
Skechers Razor 3 (RTR Review-English)
Razor 3 er blandt mine foretrukne modeller de seneste år i samme kategori. Skoen er endnu lettere, men mellemsålen er også mere minimalistisk. Mach 4 har en lidt mere rummelig og behagelig overdel og er også den mere alsidige sko af de to. Begge har dog en uovertruffen evne til at gøre selve løbet meget let og ubesværet.
Adidas SL20 (RTR Review-English)
På trods at næsten identisk vægt er SL20 en langt fastere sko og egner sig bedre til de kortere distancer. Jeg kan også virkelig godt lide den enkle, lette og stadig komfortable overdel i SL20, men overordnet set er Hoka Mach 4 bare endnu engang en mere alsidig sko.
No comments:
Post a Comment