Article by Ivan Luca Corda
Puma Running Deviate Nitro
Testperson: Ivan Luca Corda
Efter små 10 år med løb som min helt store passion, har jeg nu fået den udsøgte fornøjelse at tilhøre 45+ aldersgruppen. Jeg hører nok efterhånden til den voksende gruppe af “super-motionister” og har en marathon PR på 2t:39m i Valencia 2019. Min ugentlige træningsmængde ligger det meste af året på mellem 75-125 km. Størstedelen af disse løber jeg alene, men jeg nyder også at deltage i diverse løbe fællesskaber i Københavnsområdet, hvor jeg er bosiddende.
Introduktion
Den nye model ‘Deviate Nitro’ er Puma’s bud på en letvægts træningssko, der skal konkurrere med de største og måske mere velkendte løbesko producenter. Puma er dog på ingen måde en ny producent af løbesko og jeg nød selv godt af deres FAAS lineup for nogle år siden. Med introduktionen deres såkaldte ‘Nitro’ kollektion er det dog første gang, at jeg i den grad oplever Puma satse på implementering af den nyeste teknologi på markedet for løbesko.
Fordele og Ulemper
Fordele
Alsidighed
Ydersålens vejgreb
Holdbarhed
Ulemper
Pasform
Manglende ‘bounce’
Lidt klodset afvikling/tråd
Data:
Officiel vægt: 257 g (Str. 42)
Test sko vægt: Ca. 263 g (Str. 42)
Højde: Hæl 32 mm / Forfod 24 mm, 8 mm drop
Pris: DKK 1.350,-
Førstehåndsindtryk og Fit
Mit første umiddelbare indtryk af skoen var meget positivt. Jeg er vild med det overordnede design og kan generelt godt lide farverige løbesko. Efter min mening er det en virkelig cool rød/orange farve Puma har valgt og ellers er det et enkelt og klart designsprog med det velkendte Puma logo på siden og “katten” på indersiden af fronten.
Det var dog med med blandede følelser, da jeg tog skoen på. Den var helt klart for løs og rummelig i min normale størrelse eur 42. Jeg fandt dog ud af, at Puma’s konvertering af skostørrelser betyder, at EUR størrelser er et halvt nummer større end de sædvanlige US, UK eller CM mål. Jeg vil derfor på det kraftigste anbefale at gå minimum en halv størrelse ned og måske også mere. Jeg iførte mig derfor mine tykkeste løbesokker, som normalt udligner en halv størrelse, men der er dog stadig områder, hvor skoens pasform tydeligvis stadig er meget rummelig.
Overdel
Som nævnt kunne overdelens pasform være bedre, selv et halvt nummer mindre end normalt. Det skal siges, at jeg har en forholdsvis smal hæl, men der manglende i den grad noget hold omkring hælkappen. Der er en smule indlagt polstring i form af et par indvendige strips, men ellers er selve hælkappen noget tynd og minimalistisk. Det betød, at jeg måtte snøre skoen ekstra stramt i form af en såkaldt hæl lås. På trods af at pløssen også er ret minimalistisk oplevede jeg dog ikke, at snørebåndene strammede for meget. Jeg havde et noget bedre hold omkring midtfoden, men forreste del er også rummelig og især meget lang. Sammenholdt med at der heller ikke er så meget struktur i selve overdelen, svømmede jeg lidt rundt i skoen. Når det så er sagt, føles selve materialet blødt og rart og især meget åndbart.
Mellemsål
Det er særligt ved mellemsålen, at Puma med Deviate model virkelig forsøger at tage kampen op med de største producenter af lettere “supersko”. Her hentyder jeg til det stigende antal af meget bouncy løbesko, som har til hensigt at medvirke en både sjovere og mere effektiv løbestil ved valg af nye former for skum og indlagte plader i det hårdføre, lette carbon materiale.
Puma’s svar er det såkaldte ‘Nitro’ skum og deres carbon ‘Innoplate’ med en stabiliserende TPU plastik plade i hælen.
For at starte med skummet så er der tale om EVA skum, der er fyldt med nitrogen. Alt afhængig af sammensætningen sikrer dette en mere responsiv og fjedrende mellemsål end traditionelt EVA skum. Dette er til dels også tilfældet her, men en noget tyk, blød indlægssål dæmper desværre lidt fornøjelsen.
Med hensyn til den indlagte carbon plade kan jeg kun svagt fornemme den, men den sikrer sammen med plastik pladen i hælen, at mellemsålen holder strukturen og føles stabil. Carbon pladen er splittet ude ved tæerne, således at vægten distribueres hensigtsmæssigt i afsættet, men ellers er pladen forholdsvis flad rent geometrisk og jeg fornemmer ikke samme eksplosive afviklingen, som fra plader der har en mere aggressiv hældning. Jeg vurderer at mellemsålen vil have en lang holdbarhed og det gælder i øvrigt også resten af skoen. Min erfaring med denne særlige type skum er, at tager enormt lang tid om at nedbryde og vil have minimum 800-1000 gode kilometer i sig.
Ydersål
Til ydersålen benytter Puma det såkaldte ‘PumaGrip’, som dækker det meste af skoens længde og alle de typiske slitage områder. Der er ikke alene et tykt lag af det, men det virker også enormt holdbart og har et fantastisk vejgreb. Noget af det bedste jeg nogensinde har oplevet på mange slags underlag og i alt slags vejr. Med det følger selvfølgelig lidt ekstra vægt, men jeg vælger at anse Deviate som en hurtig træningsmodel og ikke en konkurrencesko, så på den baggrund er vægten ikke et helt så vigtigt aspekt for mig. Det røde lag gummi i hælen virker lidt kraftigere end det sorte foran og dette giver også god mening i forhold til både holdbarhed og mere naturlig fleksibilitet og afvikling i afsættet.
Selve løbet
Jeg fandt afviklingen mindre eksplosiv end jeg havde håbet på inden for den kategori skoen ligger. Skoen føles lidt blød og dæmpende især i fronten og jeg tror, at den forholdsvis tykke, bløde indlægssål er en medvirkende faktor. Jeg savner dog også generelt mere “bounce” fra både skummet og pladen, nu hvor skoen er ment til de hurtigere træningsture. Skoens styrke er uden tvivl den store alsidighed og den kan bruges til de fleste slags ture. Udfordringen er bare, at den løse og struktureret overdel skabte en del frustrationer og når så også selve løbet føltes lidt fladt og uinspirerende, kunne helhedsoplevelsen uden tvivl være bedre. Selve mellemsålen og løbsafviklingen er dog rimelig stabil i forhold til visse andre carbon sko på markedet. Især hvis man går ned i størrelsen og kan få et nogenlunde fit i den, da overdelen også spiller en rolle for den overordnet stabilitet. Sidst skal det også nævnes, at skoen er noget tung i bunden. Forstået på den måde, at vægtningen mellem overdel og sålen ikke er helt balanceret. Overdelen er meget let og både mellemsål og ydersål føles lidt for voldsom i forhold til skoens overordnet formål. Det er desværre medvirkende til at skabe en noget klodset afvikling.
Konklusion
Jeg kan godt se denne sko give mening at investere i, for løberen der søger en allround sko i lækkert design, som kan bruges til de fleste slags ture. Måske lige bortset fra de hurtigste af slagsen og restitutions jog. Hvis man kan ramme den rigtige størrelse og få et nogenlunde fit i skoen, er det også en stabil letvægtsmodel sammenlignet med mange af de nærmeste konkurrenter. Når det så er sagt, er det ikke den revolutionerende topmodel, som jeg nok lidt havde håbet på. Det er en sko der er ok til det meste, men som ikke ikke fantastisk til noget. Prisen ligger i den lavere ende blandt carbon modellerne, hvilket for nogle kan retfærdiggøre investeringen i en sko, der er så alsidig og må forventes at have en fornuftig holdbarhed.
Karakter: 5.6 / 10
Løbsafvikling 6.0 (50%), Fit 3.5 (30%), Værdi 7.5 (15%), Design 8.5 (5%)
Sammenligninger (Comparisons)
Oversigt over alle RTR anmeldelser HER
Saucony Endorphin Speed (RTR Anmeldelse)
Endorphin Speed er en lettere model, som har både det rul og bounce som Deviate mangler. Deviate er en smule mere stabil og føles lidt blødere under foden, hvis man foretrækker dette. Overdelen er mere strømlinet i Endorphin Speed, men den er noget smal i forfoden.
Mizuno Wave Rider 24 (RTR Anmeldelse)
Wave Rider serien har mange år på bagen og den føles derfor man mere forfinet og velbalanceret. Trods en lidt tungere vægt, kan den stadig bruges til de hurtigere træningsture. Wavepladen sikrer også en meget stabil løbsafvikling, men den er noget mere kontant især i forfoden.
Nike Glideride (RTR Anmeldelse)
Glideride ligger meget tæt på af Deviate rent vægtmæssigt. Den føles dog tungere og mere klodset på foden. Til gengæld hjælper dens meget aggressive rocker, når der kommer mere fart på. Deviate har en mere naturlig afvikling, hvor Glideride ikke er for alle og kræver tilvænning.
Nike Zoom Fly 3 (RTR Anmeldelse)
Nike Zoom Fly 3 er en sko, som ofte deler vandene. Jeg synes personligt, at den er mindre alsidig end Deviate, men som letvægts træningssko, hvor der skal cruises i halvhurtigt tempo, er jeg ret vild med den. Til gengæld fungerer Deviate bedre for mig, når tempoet er lidt langsommere.
Nike Tempo Next% (RTR Anmeldelse)
Nike Tempo Next% har noget mere stødabsorbering. For nogen vil den føles lidt stor og klodset i forhold til Deviate og ikke lige så alsidig. Hvor Deviate er mere traditionelt opbygget, er Tempo Next% derimod nærmest “overbygget” med hele 46mm skum i hælen og luftpuderne i forfoden.
Hoka Mach 4 (RTR Anmeldelse)
Mach 4 har en bredere platform. Den har ikke en indlagt plade, men den meget faste ydersål gør den mere stabil. På trods af implementeringen af det blødere Profly skum i mellemsålen vil den føles noget mere kontant end Deviate. Meta-rockeren sikrer også et effektivt og hurtigt rul.
Asics Evoride (RTR Anmeldelse)
Evoride er Asics bud på en let og hurtig træningssko uden plade. Dens meta-rocker sikrer en hurtigt glidende tråd, men den vil føles endnu mere kontant end eksempelvis Mach 4 og langt mere end Deviate. Jeg finder den ikke lige så alsidig og den er forbeholdt de hurtigere ture.
No comments:
Post a Comment