Sunday, January 31, 2021

Anmeldelse: New Balance Fresh Foam 1080v11 (Danish)


Article by Ivan Luca Corda

New Balance Fresh Foam 1080 V11 

 

Testperson: Ivan Luca Corda

 

Efter små 10 år med løb som min helt store passion, har jeg nu fået den udsøgte fornøjelse at tilhøre 45+ aldersgruppen. Jeg hører nok efterhånden til den stigende gruppe af “super-motionister” og har en marathon PR på 2t:39m i Valencia 2019. Min ugentlige træningsmængde ligger det meste af året på mellem 75-125 km. Størstedelen af disse løber jeg alene, men jeg nyder også at deltage i diverse løbe fællesskaber i Københavnsområdet, hvor jeg er bosiddende. 

 

Introduktion

NB 1080 modellen har i de senere været en af New Balance mest populære modeller takket bl.a. den lave vægt, god stødabsorbering kombineret med et design, der taler til mange løbere. Fresh Foam skummet i mellemsålen var længe blandt de førende materialer, men i de senere år er der kommet meget konkurrence på den front – selv fra New Balance eget FuelCell skum. Det er derfor interessant at se, hvor stor opdateringen er med den nye version og hvordan den klarer sig i det efterhånden store felt af letvægts mængdetræningssko.

 

Fordele og Ulemper

 

Fordele

Åndbar overdel

Balanceret sko med en lav vægt og god stødabsorbering

Alsidighed

 

Ulemper

Ikke så ”bouncy” som mange konkurrerende modeller i kategorien

Måske for rummelig og ustruktureret i forfoden for nogle

Hælkappens udformning

 

Data: 

Officiel vægt: 271 g (Str. 43)

Test sko vægt: Ca. 250 g (Str. 42)

Højde: Hæl 30 mm / Forfod 22 mm

Pris: 1.400 kr.

  

Førstehåndsindtryk og Fit

Mit førstehåndsindtryk bar præg af at skoen ligner sin populære forgænger ekstremt meget. Det skal ikke forstås negativt, da jeg virkelig godt kan lide det lidt atypiske motiv, der nærmest leder tankerne hen til ”dyreprint” i noget unaturlige men cool farver. 

Første gang jeg tog skoen på kunne jeg mærke af den sluttede behagelig tæt til midtfoden, var ret rummelig i forfoden og pressede lidt imod min hæl, trods den øverste del af hælkappen vender væk fra foden. Sålen føles i første omgang mellemblød og det var overordnet set en rar fornemmelse af iføre sig skoen.

 

Overdel

Overdelen består af New Balance tynde, bløde men stærke ’Hyperknit’ som er meget åndbart og har lidt stræk i materialet, så det tilpasser sig de fleste type fødder. Design udtrykket er meget grafisk og hvor version 10 brugte syningerne omkring midtfoden til at skabe lidt hold om midtfoden, er der nu i stedet et stort New Balance ’N’ i stedet. Alt i alt kan jeg personligt rigtig godt lide skoens look.

Hvordan overdelen sidder på foden er meget subjektivt, men jeg havde lidt udfordringer med hælen og fronten. Hælen er skubbet lidt frem i forhold til forgængeren og selvom materialet er blødt, kunne jeg hele tiden mærke en hård bagkant mod min hæl. Det var dog ikke lige så udtalt efter et par kilometers løb og jeg var ikke øm efterfølgende. Fronten er meget rummelig. Det er især godt om sommeren hvor ens fødder kan hæve op i varmen – især på de længere ture. Da NB 1080 modellen hører til i den lette ende og også egner sig til de hurtigere ture, kunne jeg dog godt ønske at den sad lidt tættere i fronten for at skabe et mere ”race-agtigt fit”. Mellemfoden sag dog virkelig tæt og behageligt og jeg følte overordnet set ikke på noget tidspunkt, at min fod bevægede sig uhensigtsmæssigt meget rundt i skoen.

 

Mellemsål

Mellemsålen består af NB efterhånden meget velkendte Fresh Foam skum og sålen er stort set identisk med sin forgænger. Jeg vil umiddelbart beskrive materialet som værende forholdsvis responsivt og på baggrund af tykkelsen, har den masser af ”bund” og vil være velegnet for selv - og måske især - de tungeste løbere. Den er ikke decideret blød, hvis det er det man søger, men har en passende balance, så den kan bruges på de fleste slags løbeture. Taget sålens tykkelse i betragtning er mellemsålen også meget fleksibel. I øvrigt kan jeg rigtig godt lide designet med hexagon formet mønster på ydersiden og det lettere maleret print. Det er detaljer som disse, der er med til at give skoen et mere high-end look.

 

Ydersål

Designsproget med hexagon printet fortsætter også helt nede i ydersålen. Udskæringerne er ikke så dybe, men jeg havde ingen problemer med at stå fast, selv på det lidt glatte vinterlige underlag. Materialet er blødt og fodafviklingen føles naturlig og her hjælper ”udskæringer” også til at øge fleksibiliteten. Skoen greb er ikke velegnet til trail løb, selvom sålen ikke vil have udfordringer med hverken grusstier og nogenlunde faste skovbunde. Den er dog i sit helt rette element på asfalterede veje. 

  

Selve løbet

Skoen er en af de mest velafbalancerede sko på markedet og de kan mærket på stort set alle slags ture, hvad enten der er tale om restitutionsture eller tempoture. Jeg ville dog ikke personligt bruge den til intervaller eller konkurrence, da jeg her mangler lidt fjedring og ville foretrække en endnu lettere sko. Jeg kan dog sagtens se især tungere løbere vælge den som det ”sikre” valg til deres næste marathon…når det engang er muligt igen. Skulle man nøjes med blot en enkelt træningssko, kunne dette for de fleste dog godt være det perfekte valg - medmindre man hører til trail segmentet. Jeg synes dog især at skoen viser sit værd på de mellem/lange ture, hvor der også er plads til at sætte tempoet lidt op. Den er dog også ganske fin på de rolige af slagsen og selv som restitutionssko. Selvom Fresh Foam skummet ikke er det mest eksplosive på markedet, sikrer skoens vægt og overordnet geometri et ret hurtigt afsæt og masser af komfort.

 

 

Konklusion

Overordnet set ligger New Balance 1080 V11 ikke langt fra V10 versionen, men med sin store fanskare er dette nok også en klog strategi fra New Balance side. Der er tale om en sko, der taler til de fleste med sit design udtryk og den behagelige og balanceret mellemsål. Alt lige fra den strækbare og åndbare overdel til selve løbet i næsten alle tempi betyder, at det fortsat vil være en af de mest populære allround sko på markedet. Man skal aldrig undervurdere, hvor rart det er at have en pålidelig og let mængdetræningssko til rådighed, som man både kan bruge de dage, hvor benene er lidt trætte, men også når der skal lidt mere fart på.

Karakter: 8.8 / 10 

 

Sammenligninger

Oversigt over alle RTR anmeldelser HER

 

New Balance Fresh Foam 1080 V10 (RTR English Review)

Det er forholdsvis små ændringer der er adskiller de to versioner. Det er især i overdelen, hvor forfoden i seneste version er lidt mere rummelig end sin forgænger. Hælkappen omslutter til gengæld tættere bagtil. Selvom jeg ikke mærkede det store til det efter lidt tid, er det noget som man bør være opmærksom på, hvis man har haft udfordringer med skader på det område.

 

New Balance Fuelcell TC (RTR English Review)

Der er stor forskel på de to modeller, men begge kan bruges til mængdetræningspas i varierende tempi. TC er endnu mere rummelig i forfoden og her ville jeg overveje at gå ned en halv størrelse. Selve sålen og afviklingen er langt mere eksplosiv med det meget bløde og bouncy FuelCell skum i mellemsålen. 

 

Asics Glideride (RTR English Review)

Glideride modellen føles noget større og klodset på foden. Den har en meget udtalt ’rocker’, som vil appellere til nogen, da den i højere grad skåner fødder og ankler og skaber et mere ”rullende” løb. Dog sendes en del at belastningen blot ”videre op i systemet”. Jeg vil dog mene at NB 1080 modellen er en mere alsidig model, som er lettere at gå til, for langt de fleste løbere.

 

Asics Novablast (RTR English Review)

Det nærmeste Asics kommer på 1080 modellen er nok deres Novablast model. I samme vægtklasse og begge med rigelig stødabsorbing. Novablast er blødere og mere bouncy, men den er til gengæld også noget mere ustabil.

 

Saucony Ride 13 (RTR English Review)

Ride 13 fra Saucony er en lidt tungere og mere traditionelt opbygget sko. Den er samtidig lidt fastere i skummet og er måske endnu mere alsidig end 1080 modellen. De er begge meget behagelige og rummelige og kan håndtere selv de længste ture uden problemer. Skal der fart på ville jeg nok hælde til Ride 13 trods vægten grundet en lidt fastere sål og lidt mere responsivt skum.

 

Nike Zoom Pegasus 37 (RTR English Review)

Her foretrækker jeg klart NB 1080. Pegasus er i den nyeste udgave gearet mere mod hurtigere tempi med den responsive og noget faste airbag i forfoden. Jeg finder den langt fra lige så behagelig på de længere og langsommere ture. Som allround sko ville jeg uden tvivl vælge 1080 modellen.


The product reviewed was provided at no charge for testing with no additional compensation from New Balance. The opinions herein are the author's.
Comments and Questions Welcome Below!
Please let us know mileage, paces, race distances, and current preferred shoes

RoadTrailRun receives a commission on purchases at the stores below.
Your purchases help support RoadTrailRun. Thanks!

RUNNING WAREHOUSE
EUROPE Men's & Women's SHOP HERE


WATCH OUR YOUTUBE REVIEWS ON THE ROADTRAILRUN CHANNELPlease Like and Follow RoadTrailRun
Facebook: RoadTrailRun.com  Instagram: @roadtrailrun
Twitter: @RoadTrailRun You Tube: @RoadTrailRun

3 comments:

Ken said...

Tak for endnu en dansk anmeldelse. Er interesseret i modellen, da jeg sidste år havde New Balance 880v10. Pasformen var virkelig god, men nogen gange ønskede jeg mig en lidt blødere sko til de lange/restituerende løb. Eneste minus lader til at være hælen, som du ikke er den første der kommenterer på. Jeg kan ikke klare at hælen ikke sidder helt perfekt, så det må prøves i butik, når de åbner igen

Ivan said...
This comment has been removed by the author.
Ivan said...

Med hensyn til hælkappen vil blot tilføje, at jeg ikke mærkede til det efter lidt tid på løbeturen, selvom jeg tydeligt kunne mærke det inden. Jeg har tidligere haft en hælskade - pga en vandresko med hård hælkappe - så er også ret opmærksom på, at hælen ikke "trykker".

Nok en god ide at prøve den inden, hvis det skulle føles helt galt. Ellers en god allround sko 😊