Monday, February 08, 2021

Anmeldelse: adidas Ultraboost 21 (Danish)

Article by Ivan Luca Corda


Adidas Ultraboost 21

       

Testperson: Ivan Luca Corda

 

Efter små 10 år med løb som min helt store passion, har jeg nu fået den udsøgte fornøjelse at tilhøre 45+ aldersgruppen. Jeg hører nok efterhånden til den stigende gruppe af “super-motionister” og har en marathon PR på 2t:39m i Valencia 2019. Min ugentlige træningsmængde ligger det meste af året på mellem 75-125 km. Størstedelen af disse løber jeg alene, men jeg nyder også at deltage i diverse løbe fællesskaber i Københavnsområdet, hvor jeg er bosiddende.

 

Introduktion 

Jeg har et helt særligt forhold til Adidas Boost modellerne og husker tilbage på min første Energy Boost model med stor glæde. Det var en tid, hvor mange løbebutikker var tøvende med at tage de revolutionerende Energy og Adistar Boost ind i deres sortiment. Det nye ”livlige” Boost materiale harmonerede ikke med den traditionelle forestilling om, at mellemsålens hovedformål var at skabe stødabsorbering samt stabilitet og fokus var ikke på ”energy return”. Men butikkerne måtte snart overgive sig, for det blev hurtigt tydeligt for enhver, at effekten af denne nye type skum ændrede en hel industri – både inden for livsstils-, trænings- og ikke mindst konkurrence løbesko. Vi spoler tiden frem til i 2021 og efter mange års opgraderinger og stor succes med Boost modeller i alle kategorier, bliver det spændende at se nærmere på, hvilken retning Adidas har valgt at gå med seneste version i sortimentet – Adidas Ultraboost 21.  

 

Fordele og Ulemper

 

Fordele 

Effektivt og glidende tråd

Pasform og design

Bæredygtigt materiale

 

Ulemper

Vægt

Føles fastere end forgængeren

Begrænsninger i forhold til hurtige tempi

 

Data:

Test sko vægt: Ca. 335 g (Str. 42)

Højde: Hæl 30,5 mm / Forfod 20,5 mm

Vejledende pris: 1.499 kr.

 

 

Førstehåndsindtryk og Fit

Ved første blik synes jeg personligt, at den nye Ultraboost 21 ser hamrende godt ud. Især den nærmest over dimensionerede Boost hæl giver et cool look og man får straks lyst til at hoppe i skoen og mærke om den virkelig er så blød og bouncy, som den signalerer. Modellen har, som så mange andre i dag, en tætsiddende knit overdel, der kræver lidt tilvænning at få på, selvom materialet er meget strækbart. Den høje hælkappe hjælper dog, når man skal trække den på og så sidder den virkelig behageligt på foden.

 

Overdel

Lige siden min første Energy Boost i den strækbare såkaldte ’tech fit’ overdel synes jeg, at Adidas var været helt i særklasse, når det kommer til at skabe den perfekte pasform. De er ikke alene åndbare, men tilpasser sig løberens fødder ved brug af meget strækbare og stærke materialer. Den nyeste overdel skuffer bestemt heller ikke og så er det i øvrigt også glædeligt, at der er fokus på bæredygtighed. I dette tilfælde ved brug at det såkaldte ’Primeblue’ materiale, der indeholder mindst 50% genanvendt hav plastik.

Skoen passer perfekt i min sædvanlige størrelse 42. 










Hælen sidder godt i hælkoppen og den udadvendte øverste del af kappen sikrer, at ens akillessene ikke bliver irriteret. Midtfoden holdes solidt på plads af den velkendte bløde Adidas ”plastikboks” og forfoden sidder også behageligt tæt. Med hensyn til åndbarheden kan det nævnes, at jeg ikke har frosset om tæerne trods meget lave temperaturer her i februar. Materialet virker rart og blødt, men dog også kraftigt nok, til at jeg ikke kan udelukke, at det kan blive lidt varmt i sommerhalvåret. Holdbarheden er jeg dog ikke bange for. Udover at skoen næppe vil forblive hvid her hen over de hårde vintermåneder.

 

Mellemsål

Det første der fangede min opmærksomhed var mængden af Boost skum i mellemsålen og Adidas oplyser da også, at der nu er 6% mere af den i forhold til forgængeren. Den meget dominerende hæl giver et visuelt indtryk af, at hælens tykkelse er mere end de 30,5mm, som er tilfældet. Adidas har altid være kendt for deres Torsion system, der er med til at opnå en mere rigid/stabil mellemsål der skaber en effektiv lineær fremdrift. I Adidas Ultraboost 21 har Adidas faktisk gået skridtet videre ved at kreere det såkaldt LEP-system (Linear Energy Push), som især fokuserer en stivere afvikling i forfoden og dermed et mere eksplosivt afsæt.

Med både mere Boost, en forholdsvis kraftig overdel og det nye Torsion system er det derfor heller ikke overraskende, at den nyeste version er blevet tungere. Dette spiller naturligvis en rolle for selve løbet i skoen – især på de helt lange ture - hvilket jeg vil komme nærmere ind på senere. Men der er ingen tvivl om, at det er en sko der kan holde til meget og man vil få glæde af længe. Man bemærker tydeligt, at det er et gennemtænkt produkt lige fra design til teknologi og kvalitet.


Ydersål

Adidas brug af Continental-gummi baseret ydersåler, her dog alene i fronten, skaber som altid et uovertruffen greb. Selv på iset underlag havde jeg ingen problemet med at stå fast. Samtidig er det også rart med en sål, der ikke larmer ved hvert skridt, hvilket efterhånden ikke er en selvfølge. Bare en tryg, stabil og næsten lydløs fodafvikling uanset tempo og på det meste slags underlag. I øvrigt kan jeg rigtig godt lide brugen af pang farver og kig til torsion-pladen under foden, selvom man jo ikke selv ser meget til det undervejs. Så gælder det bare om at løbe forrest…

 

Selve løbet 

Boost DNA’et I den nye Ultraboost 21 fornægter sig ikke, så snart man er ude på vejene. Det er en meget genkendelig følelse af bounce og glidende tråd, så snart man cruiser derudaf. Skoen er bestemt ikke let, men vægtningen er meget balanceret. Jeg er en let løber med en forholdsvis høj kadence, så på de helt lange ture, kunne jeg godt ønske mig en lettere og nok også mere enkelt opbygget sko. Dog er der ingen tvivl om, at de fleste løbere, måske især hællandere, vil få rigtig meget glæde af det effektive rul fra hæl til forfod. Man skal dog bare ikke forvente en ekstrem grad af stødabsorbering trods udseendet og den højere andel af Boost skum. Den indlagte plade og en forfod på lige over 20mm gør at turen ikke som sådan føles blød. Det er imidlertid en ret bred og stabil sko. Sammenholdt med skoens andre egenskaber, er det et rigtigt godt valg for de fleste, som skal ud på korte eller mellemlange ture med en fornuftig mængde beskyttelse og et effektivt glidende tråd. Så gør det jo ikke noget, er den ser godt ud samtidig.

 

Konklusion 

Jeg er overbevist om, at Adidas har ramt en fin balance på baggrund af design, materialevalg, værdi og egenskaber. Den allerede store og brede fanskare af Ultraboost modellen vil næppe blive skuffet. Modellen vil overordnet set nok især henvende sig til de mange moderigtige “hverdags-løbere” og fitness segmentet, som holder sig til et par kortere ture ugentligt. Dog kan jeg også sagtens se mere rutinerede benytte den til især de rolige dage og restitutionsture. Det der kan trække lidt ned for nogle er vægten og at der efterhånden findes flere blødere og mere skånsomme alternativer på markedet. Når det så er sagt, tror jeg, at langt de fleste vil være lykkelige for en så flot og velafbalanceret løbesko i høj kvalitet, som både kan bruges til de fleste slags løbeture, fitness og til hverdag.

Karakter: 9.0 / 10

  

Sammenligninger 

Oversigt over alle RTR anmeldelser HER

 

Adidas Ultraboost 20 (RTR English Review)

Seneste forgænger er lettere, men derudover synes jeg at Ultraboost 21 på de fleste områder er overlegen. Jeg kan bedre lide designet, kvaliteten virker bedre og selve løbet, med det nye torsion-system, føles mere effektivt og balanceret

 

New Balance 1080V11 (RTR Danish Review)

Den helt nye NB 1080V11 er en lettere sko der er mere velegnet til de hurtigere ture. Til gengæld har den ikke samme bouncy stødabsorbering. Derover sidder overdelen ikke lige så tæt og pasformen er generelt ikke lige så strømlinet.

 

Nike React Infinity Run 1 (RTR English Review)

Infinity modellen er endnu bredere og mere stabil end UB21. Dog foretrækker jeg klart Boost frem for det mere faste React skum, som blandt andet lider under at være temperaturfølsomt i kulden. Jeg havde i øvrigt store udfordringer mht. pasformen i Infinity, især omkring hælen.

 

Mizuno Waverider 24 (RTR English Review)

Mizunos klassiker vinder næppe lige så mange design priser, men er også en glimrende mængdetræningssko. Den er ligeledes ret stabil med wave plate teknologien og den lavere vægt betyder, at den er mere alsidig. Dog føles den langt fastere at løbe i, hvilket ikke falder ikke alles smag.

 

Asics Novablast (RTR English Review)

Novablast modellen er lettere og endnu mere bouncy. Den egner sig til alle slags, ture men den overordnet kvalitet og pasform er slet ikke på højde med Ultraboost 21. Samtidig er den også mere ustabil, så langt fra lige så mange løbere vil føle sig tilpas i den.


Tested samples were provided at no charge for review purposes. No other compensation was received fly RTR or the author for this review from adidas. The opinions herein are entirely the author's.


Comments and Questions Welcome Below!
Please let us know mileage, paces, race distances, and current preferred shoes

RoadTrailRun receives a commission on purchases at the stores below.
Your purchases help support RoadTrailRun. Thanks!

RUNNING WAREHOUSE
Ultraboost 21 is Available Now!
EUROPE Men's & Women's SHOP HERE

WATCH OUR YOUTUBE REVIEWS ON THE ROADTRAILRUN CHANNEL


Please Like and Follow RoadTrailRun
Facebook: RoadTrailRun.com  Instagram: @roadtrailrun
Twitter: @RoadTrailRun You Tube: @RoadTrailRun

 

 

 


No comments: